Rijexamen: Tips om te slagen


Wat kun je verwachten op een rijexamen? Wat zijn punten waar je op moet letten?


1.  Zorg voor een goede voorbereiding.


Het allerbelangrijkste is dat je genoeg lessen hebt gehad voordat je kunt afrijden. Je moet zelf het gevoel hebben dat je er klaar voor bent.  Als je rij-instucteur vindt dat je er klaar voor bent en je vindt zelf van niet, dan kun je het beste nog een paar lessen nemen. Een instructeur krijgt een momentopname van jouw rijgedrag. Jij kunt zelf het beste inschatten hoe zeker je bent van je rijgedrag..


Vraag vooraf aan je rij-instructeur de onderdelen, waar je het meest onzeker over bent, te herhalen


  Heb vertrouwen in jezelf. neem de tijd. Als het tijdens de rijlessen goed gaat, is er geen reden aan   jezelf te twijfelen


Zorg dat je goed bent uitgerust voor je examen.


 . Eet voldoend, zodat je bloed-suiker spiegel in orde is. Dit houdt je scherp.


Maak je niet druk als niet alles voor 100% verloopt. Het gaat om het totaalbeeld van wat  je laat   zien. Fouten maken doet iedereen. Daar ben je mens voor. Een fout maken hoeft niet te betekenen   dat je zakt, als je de fout op een goede manier opvangt.


2. Kijk niet tegen het examen op

 Veel kandidaten zien erg tegen een rijexamen op .Je mag het zo zien : Je geeft een passagier een  lift en hij verteld je waar hij naar toe wil . Jij brengt de lifter ( examinator ) op zijn aanwijzingen  waar hij moet zijn.


3. Bijzondere verrichtingen.

Bijzondere verrichtingen behoeven niet foutloos te zijn! Het allerbelangrijkste is dat jij je aan de verkeersregels houdt en dat je goed blijft kijken. Als je bij het parkeren een keertje extra moet steken is dit helemaal niet erg. Zorg er enkel voor dat jij geen gevaar voor andere weggebruikers vormt. Bij de omkeeropdracht hoef je niet meteen om te keren als je de opdracht krijgt van de examinator. Rijd gerust nog een klein stukje door zodat je het op de voor jouw gewenste manier kunt doen. Maak het uitvoeren van de bijzondere verrichtingen tijdens het examen niet moeilijker dan het is. Zoek een veilige en logische oplossing voor je opdracht.


Kijk tijdig, gericht en actief voor je de manoeuvre uitvoert en wees duidelijk in wat je gaat doen (richting aangeven, remmen, alarmlichten).


Voer de manoeuvre stapvoets  - eventueel met slippende koppeling- uit . Blijf kijken, ook bij het opnieuw deelnemen aan het verkeer. Vergeet de na-controle niet.4. Luister niet naar tips van anderen


Hoe goed sommige mensen het ook kunnen bedoelen. Vaak hoor je “overdreven kijken”. De examinator ziet ook als je kijkt op de gewone manier. Uitgebreid achterom kijken is zelfs gevaarlijk. Rijd niet sneller of langzamer dan anders. Rij de rit gewoon met de kennis die je opgedaan hebt bij de lessen


5.  Kijkgedrag


Bij een juist kijkgedrag kijk je ver naar voren zonder je blik te fixeren. Je kijkt geregeld in de spiegels. En rondom de auto. Door een actief en functioneel kijkgedrag heb je voldoende overzicht en krijg je een totaalbeeld van het verkeer, weg en omgeving. Je bent in staat adequaat te reageren op situaties die zich voordoen, of een voorspelling te maken van wat gaat gebeuren en wat zou kunnen gebeuren.


De examinator heeft snel genoeg in de gaten of je ook werkelijk waarneemt.


Bedenk dat je altijd eerst in de spiegels en "rondom" de auto gekeken hebt, voordat je de snelheid verhoogt of vermindert, of voordat je een stuurbeweging / koersverandering inzet.


6. Rijden op  rotonden.


Een rotonde heeft tot doel de verkeersafhandeling op een kruispunt veilig en soepel te laten verlopen.


 Nader de rotonde met aangepaste snelheid en houd rekening met voetgangers oversteekplaatsen,  Fiets -  bromfietspaden.


Volg op de rotonde de rijstrook die je bij voorsorteren hebt gekozen.


Kijk vroegtijdig waar je de rotonde wilt verlaten.


Kijken bij de voorlaatste afslag. Geef ongeveer op een kwart afstand, bij het heuveltje, richting aan   naar rechts. Als je vóór deze handeling van rijstrook moeten wisselen (richting aangeven)


Veelgemaakte fouten bij rijden van een rotonde


Te laat of niet goed voorsorteren bij aan komen rijden


Nadering van een rotonde met te hoge snelheid, zodat er onvoldoende tijd is rustig te reageren op   de overige   verkeersstromen


Te zeer afwijken van de rijlijn / rijstrook


Te laat voorsorteren naar rechts om de rotonde te verlaten7.  Probeer niet foutloos te rijden

Niemand kan foutloos rijden, zelfs je rij-instructeur en je examinator niet. Wanneer je een klein foutje maakt wil dat niet zeggen dat je gezakt bent. Het gaat niet om de fout, maar de manier waarop je het oplost. Zo is het helemaal niet erg wanneer je motor uitvalt wanneer je weg wilt rijden. Blijft rustig en los de situatie veilig op. Kijk goed om je heen, start de motor weer en rijd op een veilige manier weer weg. Probeer nadat je een fout gemaakt hebt de fout weer te vergeten en je te concentreren op de rest van de rit. Het is gebeurd en je kunt er niets meer aan doen. Maar je hebt daarna nog de tijd om te bewijzen wat je waard bent. Geef dus niet meteen op!


8. Rij zelfverzekerd en besluitvaardig

Kom niet twijfelachtig over bij andere bestuurders, juist dan maak je fouten. Als je voorrang hebt, neem die dan. Maar oplettend blijven “Je hebt geen voorrang maar je krijgt voorrang”  aarzel niet te lang. Toon initiatief in het verkeer en laat je examinator zien dat je actief deelneemt. Het belangrijkste is dat iemand zich veilig voelt bij jou in de auto.


9. Snelheid en afstand.

Het belangrijkste is dat jij je snelheid aanpast bij de situatie. Zo kan de situatie van je vragen dat je even wat langzamer moet rijden dan de toegestane snelheid, Denk aan de twee seconden regel. Obstakels op de weg, smallere wegen. Wanneer het mogelijk is, rijdt zo vlot mogelijk door. Dit zorgt voor een goede doorstroming.


10. Voor het examen


Het gerucht gaat dat het eten van een banaan zorgt voor een betere concentratie en alertheid. Dat kan wel kloppen. Neem geen versuffende medicijnen tegen de zenuwen. Deze hebben vaak een negatieve invloed op je alertheid en ze schaden meer dan dat je er baat bij hebt.  Je kan je rij-instructeur vragen om mee te rijden bij het examen. Voel je jezelf beter op je gemak om af te rijden met alleen de examinator dan moet je dat doen.  

   

  .


Copyright © Rijschool Koster Anna Paulowna   ----------   Made With Serif WebPlus.

   De rijschool van Anna Paulowna

               en  omstreken